25.3.2014 12.00

Elokuvassa helluntailähetyksen historiaa 1910-luvulta nykypäivään

Suomen Kuvalehti julkaisi aikanaan artikkelin Ebeneserin remontista. Lehtikuvassa talkoolaiset.

Perjantaina ja lauantaina järjestetään Joensuussa Tellus-lähetyskonferenssi. Tapahtumassa saa ensiesityksensä Mauri Päivisen ohjaama dokumentti helluntaiherätyksen lähetystyön ja Fida Internationalin historiasta.

Eletään elokuuta 1955. Puinen miinanraivaaja on kunnostettu vapaaehtoisvoimin Rauman telakalla lähetyslaivaksi. Pienessä, 42 metriä pitkässä ja seitsemän metriä leveässä purkissa yli 30 henkeä seilaa Intiaan. Sen jälkeen laiva saa matkata maailman meriä melkein 30 vuotta.

Muun muassa muistoja lähetyslaiva Ebeneseriltä sisältyy ohjaaja Mauri Päivisen uusimpaan dokumenttiin "Olen heidät kutsunut. Tuokiokuvia helluntaiseurakuntien lähetystyöstä sadan vuoden ajalta". Dokumentissa Ebeneser-ajat heräävät eloon erityisesti Uruguayssa vaikuttaneen lähetyssaarnaaja Altti Viljasen muisteloissa. Viljanen toimi uunituoreiden papereiden valtuutuksella laivalla konemestarina.

Dokumentin ensiesitys on tämän viikon perjantaina Tellus-lähetyskonferenssissa Joensuussa.

- Olen suunnattoman onnellinen, että olen saanut koota vuosikymmenien materiaaleista tämän elokuvan, Mauri Päivinen sanoo.

Päivistä kiehtovat helluntailähetyksessä toimineet "kummalliset ihmiset", kuten Ebeneserin "isä" Toimi Yrjölä tai oululainen Annikki Raatikainen.

- Ajatellaanpa: 53-vuotias lastenkodin johtaja myy omaisuutensa ja ajaa muutaman muun naisen kanssa Bangladeshiin. Annikki päätyy avustustöihin ja perustaa lopulta oman lastenkodin. Hän ottaa tyttärekseen bangladeshilaisen katulapsen.

Helluntailähetyksen historiassa olisi aineksia moneen elokuvaan, Mauri Päivinen toteaa.

Suomen hämmästyttävä kehitys

Lähetysdokumentti kietoo yhteen Fida Internationalin eli entisen Suomen Vapaan Ulkolähetyksen kehitystarinan ja Suomen yleisen historian. Kun ensimmäinen helluntailainen lähetystyöntekijä Emil Danielsson lähti työhön, Suomi oli vielä Venäjän vallan alla.

Mauri Päivistä hämmästyttää historian kulku: tänä päivänä Suomi on maailman vauraimpia maita.

- Filmi on myös kiitollisuudenosoitukseni: miten olen ollut niin etuoikeutettu, että olen saanut syntyä Suomeen ja nähdä niin paljon maailmaa, ihmettelee noin 70 maassa käynyt Päivinen.

Toinen kantava teema dokumentissa on se, miten lähetystyö on ollut herätyksen eteenpäin vievä voima.

Kuka tekisi jatko-osan?

Mauri Päivisen Olen heidät kutsunut -dokumenttia varten keräämistä materiaaleista jäi ainakin kymmenen tuntia "arkistohyllylle tulevia sukupolvia varten". Eikö hän aio työstää jatko-osaa?

- Jos jotakin vielä rupean tekemään, se menee vanhuuden hulluuden tiliin, 73-vuotias ohjaaja sanoo.

Toisaalta, niin kuin todettu, hullulta näyttävistä ideoista on helluntailähetystyökin alkanut.

Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Mika Yrjölä kuvailee dokumentissa, millainen oli lopulta Ebeneser-laivan tuho. Laivalla olleet viettivät 21 tuntia pelastusveneessä.

- Yrjölä ei lainkaan peitä tunnetta, joka hänellä silloin oli, Mauri Päivinen kertoo.

Olen heidät kutsunut -dokumentin on käsikirjoittanut Sami Tolvanen, ja teknisestä toteutuksesta vastaa Christian Valtanen. Arkistomateriaali on peräisin muun muassa Puolustusvoimien pääesikunnan arkistosta, Ristin Voitolta ja Mauri Päivisen kokoelmista. Ajankuvan rakentamisessa Päivinen käytti Itä-Hämeen museon aineistoja ja museonhoitaja Vesa Järvisen apua.

Olen heidät kutsunut -dokumentin ensiesitys Joensuun Tellus-lähetyskonferenssissa perjantaina 28. maaliskuuta klo 21.30.

Sanomalehti Karjalaisen uutinen lähetyskonferenssista.

Ristin Voitto

Anna Lehtinen